در سواحل دبی در امارات متحده عربی، مهندسان برخی از بزرگترین جزایر مصنوعی جهان را ساختهاند. دبی، پرجمعیتترین شهر و امارت امارات متحده عربی، به عنوان مقصدی مورد علاقه برای گردشگران ثروتمند شناخته میشود و جزایر مصنوعی آن به منظور ایجاد املاک و مستغلات ساحلی بیشتر برای بازدیدکنندگان طراحی شدهاند.
ساخت جزایر از سال 2001 آغاز شد، اما تاکنون فقط نخل جمیرا تکمیل شده است. نخل جمیرا با مساحتی بیش از 1380 هکتار (5.6 کیلومتر مربع / 2.2 مایل مربع) یکی از بزرگترین جزایر مصنوعی جهان به شمار میآید.
• پیشنهاد خواندنی: جاذبه های دبی؛ 10 مقصد جذاب برای عاشقان تفریح و سرگرمی! |
از دیگر پروژههای بزرگ در دبی میتوان به جزیره بلوواترز (که خانه چشم دبی، بزرگترین چرخ و فلک جهان است) و برج العرب جمیرا (هتل لوکس مشهور جهانی که در جزیره مصنوعی خود قرار دارد) اشاره کرد.
- نخل جمیرا
- جزایر جهانی
- نخل جبل علی
- جزایر دیره
- جزیره بلوواترز
- برج العرب جمیرا
نخل جمیرا الماس دبی (Palm Jumeirah)
جزیره نخل به شکل درخت خرما طراحی شد و به مرحله ساخت رسید. یک هلال در اطراف نخل وجود دارد که به عنوان ساختار موج شکن عمل می کند. دو شکاف در هلال ایجاد شد تا امکان گردش آب فراهم شود. 17 شاخه نخل دارای ردیف هایی از ویلاهای مجلل است و هتل ها و استراحتگاه های متعددی بر روی هلال ها قرار دارند. تنه نخل ترکیبی از فروشگاه های خرده فروشی، آپارتمان ها و هتل ها است.
بزرگترین هتلی که تاکنون در پالم جمیرا ساخته شده، آتلانتیس است. هتل آتلانتیس و پارک آبی آکواونچر مجاور آن بیش از 113 هکتار زمین را در بالای هلال پوشش می دهد. این هتل در سال 2008 افتتاح شد و دارای یک آکواریوم با 65000 حیوان دریایی، یک خلیج و یک تالاب است که مهمانان می توانند با دلفین ها تعامل داشته باشند. بیش از 20 رستوران و بار، بوتیک های سطح بالا، یک اسپای بزرگ، “سوئیت های زیر آب” و موارد دیگر در نخل جمیرا وجود دارد.
• پیشنهاد خواندنی: کاوش در فرهنگ و تاریخ محلههای دبی؛ کدامیک برای شما مناسبتر است؟! |
این پروژه توسط شرکت نخیل (Nakheel) آغاز شد و به عنوان بخشی از طرحهای بزرگ توسعه دبی برای تبدیل این شهر به یک مرکز گردشگری و تجاری جهانی به اتمام رسید. هم اکنون بیش از 10000 نفر در نخل جمیرا زندگی می کنند. در حال حاضر این جزیره یکی از بزرگترین جزایر دست ساز جهان است.
مجمع الجزایر جهان در دبی (The World Islands Dubia)
“جهان” مجمع الجزایری متشکل از 300 جزیره است که شبیه نقشه قاره های زمین چیده شده اند. خلاقیت پشت این سازه این است که هر یک از این جزایر مطابق با کشور یا منطقه متفاوتی باشند.
این جزایر تا حدی توسعه یافتند. اولین جزیره ای که تغییر شکل داد جزیره ای در گرینلند بود که در سال 2006 به راننده مسابقه مایکل شوماخر اهدا شد. از آن زمان جزیره لبنان از نظر تجاری توسعه پیدا کرد و برای رویدادهای شرکتی و مهمانی ها استفاده می شود. در چندین جزیره که “قلب اروپا” را تشکیل می دهند، مانند سوئد، موناکو، هلند و سنت پترزبورگ پیشرفت هایی صورت گرفته است. اقامتگاه های پنج ستاره جزایر مصنوعی دبی دارای ساحل خصوصی، پنج رستوران، سالن بدنسازی، اسپا و 70 اتاق، سوئیت و ویلای مجلل برای مهمانان هستند.
• پیشنهاد خواندنی: مناظر خیرهکننده از بالای برج خلیفه بلندترین ساختمان جهان! |
جزایر جهانی به وسیله قایقها و شناورها به هم متصل شدهاند و با توجه به برنامههای آینده، ممکن است سیستمهای حمل و نقل بیشتری نیز به این مجموعه اضافه شود.
جزیره نخل جبل علی (Palm Jebel Ali)
نخل جبل علی از نظر شکل شبیه نخل جمیرا است اما حدود 50 درصد بزرگتر است. اما از زمانی که ساخت و ساز در سال 2008 متوقف شد، جزایر عمدتا نیمه کاره باقی مانده اند.
بسیاری از مشاغل تحت تأثیر بحران مالی جهانی در سال 2008 قرار گرفتند و توسعه دهندگان املاک در دبی نیز از این قاعده مستثنی نبودند. این بحران باعث سقوط بازار املاک و مستغلات شد و توسعه دهندگانی مانند Nakheel (شرکتی که در پشت جزایر نخل و مجمع الجزایر جهان قرار دارد) دیگر قادر به ادامه ساخت و ساز نبودند.
• پیشنهاد خواندنی: توضیحات کامل ویزای توریستی دبی؛ آغازین قدمهای برنامهریزی سفر به این شهر! |
در سال 2018، مدیر عامل نخیل گزارش داد که نخل جبل علی یک پروژه “درازمدت” است که در مقطعی در آینده مورد بازبینی مجدد قرار خواهد گرفت. در حال حاضر حدود ۲۵۰۰۰۰ نفر در خانه های مسکونی جزیره نخل جبل علی زندگی می کنند و بسیاری از گردشگران برای استفاده از امکانات تفریحی متنوع این جزیره مصنوعی در هتل های آن اقامت دارند.
جزایر دیره (Deira Islands)
جزایر دیره در مراحل اولیه ساخت و ساز بودند که ساخت و ساز در سال 2008 متوقف شد. پروژه اصلی به نام پالم دیره مجموعه دیگری از جزایر مصنوعی به شکل درخت خرما بود. برنامه ریزی شده بود که بزرگترین نخل از سه نخل باشد، تقریباً هشت برابر اندازه نخل جمیرا. جزایر مصنوعی دبی در اینجا با هدف تجدید حیات و تحول منطقه دیره به یکی از مقاصد اصلی گردشگری و تجاری دبی ایجاد شدهاند.
اگرچه احیای زمین و ساخت نخل به حالت تعلیق درآمده است، بخش جنوب غربی ساختار پایه برای میزبانی از بزرگترین بازار شبانه جهان در حال توسعه است – بازاری که مردم می توانند برای خرید غذا، ادویه جات، لباس، منسوجات، صنایع دستی، جواهرات، لوازم خانه و تقریباً هر چیز دیگری که تصور کنید به آن مراجعه کنند.
• پیشنهاد خواندنی: چرخ و فلک دبی؛ یکی از جاذبههای دیدنی امارات برای همه اعضای خانواده! |
چندین جزیره مصنوعی دیگر در نزدیکی جزایر دیره وجود دارد. جزایر دیره 4 جزیره بزرگ و سایر سازههای دستساز عبارتند از بندر راشد، شهر دریایی، مروارید جمیرا و مراحل ابتدایی لامر را شامل می شود. با وجود چالشها و موانع در مسیر توسعه، امید است که این جزایر به زودی به یکی از جاذبههای اصلی دبی تبدیل شوند
جزیره آبهای آبی (Bluewaters Island)
جزیره بلوواترز یکی دیگر از جزایر مصنوعی دبی است. پروژه جزیره آبی توسط گروه توسعهدهنده Meraas آغاز شد و ساخت آن در سال 2013 آغاز گردید. این جزیره بهطور خاص به منظور ایجاد یک محیط زندگی و تفریحی بینظیر طراحی و در سال 2018 به بهرهبرداری رسید. جزیره آبهای آبی به دلیل موقعیت استراتژیکش در نزدیکی جاده ساحلی دبی و امکانات رفاهی خود به سرعت به یکی از مقاصد محبوب تبدیل شد.
قابل توجه ترین ویژگی جزیره بلوواترز “عین دبی” یا همان چرخ و فلک دبی است. این چرخ و فلک با 250 متر ارتفاع، بلندترین و بزرگترین چرخ و فلک جهان است. دارای 48 غلاف دید بزرگ است که بازدیدکنندگان می توانند از منظره افق و خط ساحلی دبی لذت ببرند.
برج العرب جمیرا
این برج که در سال 1999 تکمیل شد، یک هتل 5 ستاره مجلل است که در جزیره مصنوعی خود ساخته شده است. برج العرب به ارتفاع 321 متر، یکی از بلندترین هتلهای جهان به شمار میآید. طراحی این بنا توسط معماران مشهور به گونهای صورت گرفت که از دور قابل شناسایی باشد. نمای بیرونی هتل با استفاده از شیشه و فلز ساخته شده و در شب با نورپردازی زیبا، جلوهای خاص پیدا میکند.
نکته ای که توجه اکثریت را به خود جلب می کند مقدار طلایی است که روی دیوارها، ستون ها، راه پله ها و وسایل طلاکاری شده است. در مجموع، ورق طلای 24 عیار حدود 1790 متر مربع از فضای داخلی را می پوشاند.
نحوه ساخت و ساز جزایر مصنوعی دبی
ساخت این جزایر مصنوعی پروژه عظیمی است. قبل از شروع به ساخت، زمینهای لازم برای جزایر باید حفر و زهکشی شوند. این فرآیند شامل برداشت رسوبات و ایجاد بستر مناسب برای ساخت جزایر است. شن و ماسه از خلیج لایروبی می شود و مجدداً برای تشکیل جزایر ذخیره می شود. برای ساخت جزایر، ابتدا شنها را از سطح زمین خلیج فارس برداشت کرده و پس از لایروبی مورد شست و شو قرار میدهند. شست و شوی شنهای دو جزیره نخل و جزیره جبل علی توسط شرکتهای بلژیکی انجام شد. نخل جمیرا بدون استفاده از بتن یا فولاد – فقط با میلیون ها متر مکعب لایروبی ماسه و استخراج سنگ های غول پیکر – ایجاد شد.
در لبه خارجی هر جزیره، یک خط موج شکن نیز ساخته میشود. این خط در جزیره جمیرا از بیش از 7 میلیون تن سنگ ساخته شد. هر سنگ توسط جرثقیل حمل می شود و در مکان مورد نظر در جای خود قرار می گیرد. تا به حال در این پروژهها از 11 میلیارد متر مکعب شن و 47 میلیون تن سنگ استفاده شده است.
تأثیرات اقتصادی جزایر مصنوعی دبی
جزایر مصنوعی دبی نه تنها به جذابیتهای بصری این شهر افزودهاند، بلکه تأثیرات اقتصادی قابل توجهی نیز داشتهاند. با ایجاد امکانات اقامتی لوکس، رستورانها و مراکز خرید، این جزایر به مقصدی محبوب برای گردشگران تبدیل شدهاند. افزایش تعداد بازدیدکنندگان به دبی، به رشد مشاغل محلی و تقویت صنعت گردشگری کمک می کند و به طور کلی اقتصاد امارات متحده عربی را رونق می بخشد. به رغم چالشها، جزایر مصنوعی دبی نمایانگر آرزوها و جاهطلبیهای بزرگ این شهر هستند. آینده این جزایر بستگی به توانایی دبی در مدیریت پایدار منابع و حفظ محیط زیست دارد.